Gördeszka

Bemutatkozás

Extrém sport

 A gördeszkázás az egyik legelterjedtebb extrém sport. Az alapvetően újkori utcasportból igazi versenyport fejlődött ki.  Egyéni sportág, a versenyzők nem csapatban versenyeznek, saját tudásukat, felkészültségüket, kreativitásukat mutatják be, a pálya elemeket a lehető legegyénibb módon felhasználva. 


Történtet

A gördeszkázás kifejezetten kreatív sport. Korábban az utca volt a gördeszkázás gyakorlótere, manapság spreciálisan épített pályákon történik a gyakorlás.  Főleg félcső(félbe vágott csőre emlékeztető mesterséges pálya) és street (utca) kategóriákban indítanak versenyeket, néha kiegészítve a freestyle (szabadstílusú) kategóriával. A versenyzőkre az jellemző, hogy  a gördeszkázás náluk életstílus, a versenyzés csak másodlagos hozomány. A klasszikus „edzés” és „diéta” nem jellemző a sportolókra,  ennek ellenére napi szinten „edzenek”, felkészültségük pedig semmiben sem marad alul a többi sportághoz képest. 

A gördeszka története

A gördeszkázás ötlete az 50-es években pattant ki egy amerikai ember fejéből. az illető kerekeket szerelt szörfdeszkájára, majd 1659-ben megjelent a piacon az elsői gördeszka. 1963-ra már 50 millió gördeszkát adtak el, és ugyanezen az évben már az első bajnokságokat is megtartották Kaliforniában. A 70-es évekre kialakultak az alaptrükkök – közöttük az ollie (ugratás) – így  gyors fejlődésnek köszönhetően felbukkantak a sportági első sztárjai is. A 80-as évekre skateparkok (gördeszkapályák) kezdtek épülni. A gördeszkázás a 90-es évekre nőtte ki magát teljes sportággá, milliókat vonzott magához, és a gördeszkapálya ma már európa több városában a közparkok alapvető eleme lett. és igen, 2020-ban Tokióban az olimpián is bemutatkozik a sportág.

A gördeszka Magyarországon:

2017-től a gördeszkások a görkorisokkal közös szövetségben folytatják. A deszkásokról kevesebb információ áll rendelkezésre, alapvetően utcasport, kevésbé működik szervezett keretek között. Kötetlen sportág, a versenyekre való nevezéshez sincs szükség semmilyen szervezeti háttérre, így az esetleges eredmények. 

 

 

Forrás:

Magyar Országos Görkorcsolya és Gördeszka Sportági Szövetség: mogsz.hu

 
 
 

Munkatársaink

Rozgonyi Gergely – szakosztályvezető

E-mail: info@ptse.hu

Edzőink

Folyamatban…

Scroll to Top